kontakt mapa strani

This is alternative content.

KULINARIKA
DELMAR
promet z ribo, d.o.o.
Industrijska cesta 12
6310 Izola, Slovenija

Tel.: +386 (0)5 663 27 00
Fax: +386 (0)5 663 27 18
Mail: komerciala@delmar.si

na zemljevidu
Nakup rib

V ribarnicah Delmar je ponudba rib in morskih sadežev zelo raznolika, saj lahko izbirate med domačo in uvoženo ribo, belo in plavo ribo, svežo, zamrznjeno, dimljeno, sušeno ali pa že pripravljeno za uporabo (panirane ribje palčke, ribji fileji in kotleti ipd.). Ribje meso je hitro pokvarljivo, zato v ribarnicah Delmar skrbimo, da so ribe in morski sadeži hranjeni na ohlajenih pultih ali pa bogato obloženi z ledom.

Zelo pomemben element, ki ga morate pri nakupu rib upoštevati, je njihova svežost. Svežo ribo spoznamo po bistrih, svetlih, izbočenih očeh, po gladki in bleščeči koži, po svetlo rdečih, tesno prilegajočih se škrgah ter po čvrstem mesu in vonju. Torej, ko kupujete ribo in morske sadeže, izbirajte predvsem po videzu, vonju in otipu.

Če se je na poti iz ribarnice riba precej osušila, jo doma zavijte v vlažno krpo, da se ovlaži. Ribe ne puščajte v papirju ali plastični vrečki, temveč jo pokrito v stekleni posodi  postavite v hladilnik. Ribe nikoli ne namakajte v vodi, in če je mogoče, jo porabite še isti dan.   

Večje rake, kot sta rarog in jastog, morate kupiti še žive, saj je njihovo meso zelo hitro pokvarljivo. Škamp in kozica sta raka manjše vrste s trdnim mesom, zato ni potrebno, da sta živa pri nakupu.


Sveža riba


Osnovne značilnosti sveže ribe, na katere morate biti pozorni pri nakupu, so:
  • bistre, izbočene, svetle oči (dajejo občutek, da je riba še živa),
  • gladka in bleščeča koža (ne sme biti sluzasta),
  • oprijete, svetleče in nepoškodovane luske, ki se težje ločijo od kože,
  • tesno se prilegajoče škrge svetlo rdeče barve,
  • čvrsto in elastično meso, ki se mora ob dotiku vrniti v prvoten položaj (ne sme ostati vdrtina),
  • značilen prijeten vonj (spominja na vonj po morju).
Pri nakupu glavonožcev (lignji, hobotnice) morate paziti, da je njihovo meso biserno bele barve, nikakor pa ne rumenkasto ali celo rjavkasto. Oči morajo biti črne in bistre.

Odprte školjke se morajo ob dotiku bliskovito zapreti, sicer so mrtve in neužitne. Če kupujete že izluščene školjke, mora biti njihovo meso napeto.

Škampi in kozice morajo dišati po morju in biti čvrsti na otip. Morebitna prisotnost sluzi nakazuje, da raki niso dovolj sveži.  


Zamrznjena riba


V ribarnicah Delmar imate na voljo tudi  ribo in morske sadeže zamrznjene s postopkom hitrega globokega zamrzovanja. Datum pakiranja preverite na deklaraciji, ki se nahaja na ovitku. Običajno so zamrznjene ribe že očiščene, razrezane na kose ali fileje. Njihova prednost je predvsem krajši čas priprave, saj ni zamudnega čiščenja.

Zamrznjena riba je prav tako okusna, vendar le, če jo pravilno odtajate in takoj porabite. Ribo in morske sadeže lahko odtajate na več načinov:
  • v hladilniku pri +4°C; zamrznjeno ribo zavijte v alufolijo ali pa jo pokrito v stekleni posodi pustite večer pred uporabo v hladilniku približno 8 do 12 ur. Tako odtajana riba je pripravljena za takojšnjo pripravo.
  • pri sobni temperaturi; manjše kose, fileje ali kotlete lahko zavite v mokri krpi odtajate kar pri sobni temperaturi približno 1 uro. 
  • v mikrovalovni pečici; ta način je sicer najbolj hiter, vendar se tanjši deli ribe v mikrovalovni zelo hitro izsušijo. Te dele je zato najbolje zaviti v mokro krpo. Mikrovalovno pečico naravnajte na najnižjo moč delovanja.
  • v hladni vodi; če se res mudi, lahko odtajate tudi na ta način, vendar morate ribo dati prej v plastično vrečko, ki jo nepredušno zaprete. Vrečko položite v mrzlo (nikoli vročo!) vodo.  
Zamrznjenih paniranih rib in filejev ni potrebno odtajati. Ocvrete jih še zamrznjene, vendar pri nekoliko nižji temperaturi.


Velikost ribjega obroka

Ste pogosto v dilemi, ker ne veste koliko ribe kupiti, oziroma, kako veliki naj bodo ribji obroki? Za pomoč navajamo nekaj primerov surovih ribjih obrokov na osebo:

        Količina (g)       Količina   
   (v kosih)
  Ribji file        200 - 250  
  Majhne cele ribe        300 - 400  
  Velike cele ribe (mišljene so ribe, ki jih kuhate ali pečete cele in šele potem razdelite na več kosov. Pri nakupu celih neočiščenih rib upoštevajte približno polovico odpada).        350 - 400  
  Školjke v lupini        cca. 500  
  Ostrige       8 - 12
  Raki v lupini        250 - 300  
  Raki očiščeni        150 - 200   
  Lignji očiščeni        200 - 250